zondag 20 augustus 2017

Een goede start!

Het nieuwe schooljaar staat weer op het punt van losbarsten. Spannend voor de nieuwe brugklassers, laatste loodjes voor de examenkandidaten. Het jaar start altijd met de jaaropening door de rector en de teamleider. Daarna gaan de leerlingen met de mentor mee voor de eerste stapjes in het nieuwe jaar. Even snel kennismaken met elkaar, vakantieverhalen uitwisselen en afsluiten met het kijken naar het rooster voor de komende week. Nou ja, rooster... dat rooster verandert waarschijnlijk nog, moet ik er altijd bij vertellen. Morgen bijvoorbeeld gaan gym al niet door, want zij zijn bezig met de introductieactiviteiten van klas 3. Frans en aardrijkskunde gaan ook niet door, want die docenten zijn mentor van klas 3, en zo kan het rijtje nog flink uitgebreid worden...

Door allerlei leuke en nuttige introductieactiviteiten ziet het rooster er in de eerste schoolweek uit als een gatenkaas. Voor de nieuwe brugklassers, die toch al overal aan moeten wennen, heeft deze week vaak weinig zin. Veel docenten zien ze niet eens die week, invallers die ze toch niet krijgen mogen dan even oppassen... Dat gaan we dit jaar anders doen!

Met ons team hebben we een leuke introductieweek opgezet waarbij de mentor zijn groep de hele week ziet. Kennismakingsactiviteiten, creatieve workshops, sport en een eerste kennismaking met een aantal vakken allemaal onder begeleiding van de mentor. De leerlingen leren elkaar hierbij goed kennen, en als mentor leer je de klas ook direct goed kennen. Win-win situatie!

De nieuwe brugklassers kregen altijd heel veel informatie over zich uitgestort op de eerste dag, wat natuurlijk helemaal geen zin had... Dat merkte je wel aan de vele vragen die in de dagen daarna kwamen... Nu hebben we de tijd om dit rustig aan te doen. Dat lesrooster komt ergens in de week wel ter sprake, maar niet direct op de eerste dag. Die inlogcode voor de rooster- en cijferinformatie en de elo gaan we direct gebruiken, maar niet op de eerste dag.

Een rustige start, met veel aandacht voor de leerling en de groep, die wens je eigenlijk iedere klas toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten